portugal-4823837_1920

Madeira is een eiland dat onderdeel is van Portugal. Het eiland ligt 700 kilometer ten westen van Afrika en 850 kilometer te zuidwesten van de Portugese kust. Samen met de eilanden Porto Santo, Ilhas Desertas en Ilhas Selvagens vormt het de archipel en autonome regio Madeira van Portugal. De hoofdstad van Madeira is genaamd “Funchal”. Met een oppervlakte van 76 vierkante kilometer en ruim 100 duizend inwoners is dit een aanzienlijk grote stad voor een kleine archipel. Madeira heeft een totale bevolkingsaantal van ruim 250 duizend inwoners, waarvan een groot deel in de hoofdstad woont. 

Madeira heeft een zeer aangename klimaat het hele jaar door. Met gemiddelde tempraturen tussen de 16 en 22 graden en een lichte bries is het zeer goed te vertoeven op het eiland.

Doordat Madeira een zeer divers aanbod heeft aan natuur en bergwandelingen is het een bekende bestemming bij wandelaars en natuurliefhebbers. Echter heeft Madeira veel meer te bieden en is er voor iedere type reiziger wel wat te doen op het eiland.

Een andere benaming voor Madeira is ook wel het bloemeneiland. Doordat er vele exotische bloemsoorten in het wild groeien. Naast deze prachtige bloemsoorten, komt de Laurisilva ook veelvuldig voor. 

Funchal Madeira Spi Travel

Officieel is Madeira in 1419 ontdekt door João Gonçalves Zarco en Tristão Vaz Teixeira in opdracht van Prins Hendrik de Zeevaarder. Het eerste eiland dat ze ontdekte was Porto Santo en pas in 1420 is er pas voet gelegd op Madeira, in Machico om precies te zijn.

Al zijn de eilanden officieel ontdekt in 1419, zijn er toch kaarten bekent daterend naar 1339 waar Madeira en Porto Santo al op getekend zijn. Tevens is er ook literatuur gevonden waar zowel Madeira als Porto Santo in beschreven zijn.

Mede vanwege de rijkdom en de strategische ligging van de eilanden is Portugal direct over gegaan op kolonisatie van het eiland. De eerste kolonisten waren voornamelijk families van de kapiteins die het eiland ontdekt hebben, deze families hebben zich gekoloniseerd tussen 1420 en 1425. Na 1425 gingen steeds meer Portugese adellijke families richting Madeira. 

Na enige tijd kwamen de aderlijke families erachter dat ze werkers nodig hadden om de Levada’s (water irrigatie systeem) aan te leggen. Hier werden dus gevangenen van het vaste land van Portugal gebruikt. Vanaf 1455 werd ook de productie van suikerriet hier aan toegevoegd en werd dit ook verscheept naar het vaste land van Portugal, samen met de tarwe die op het eiland verbouwd werd.

Machico Madeira Spi Travel
Levada Madeira Spi Travel

Omdat de kolonisten zich in het zuiden van Madeira hadden gevestigd (het meest droge en aangename klimaat van het eiland) moesten ze een manier verzinnen om vers drinkwater te kunnen vervoeren van de vochtige noordkust naar het droge zuiden.

In totaal zijn er meer dan 3000km aan levada’s aangelegd op Madeira, welke door adembenemede landschappen lopen met unieke ontmoetingen met de natuur. 

Een wandeling langs 1 van de levada’s is zeer aan te raden tijdens een reis naar Madeira. Dit is DE manier om ziel van het eiland te ontdekken!

Naast de levada’s door de natuur, heeft Madeira ook prachtige bergwandelingen. De 3 hoogste punten van Madeira zijn Pico do Arieiro, Pico das Torres en Pico Riuvo. 

Deze punten vormen samen een prachtig berglandschap met verschillende wandelpaden. De meest populaire wandeling is die van Pico do Arieiro naar Pico Riuvo. In  een tocht van 13km en ongeveer 5 uur zal je van het op 2 na hoogste punt naar het hoogste punt van Madeira lopen. 

Tijdens deze wandeling loop je doormiddel van een tunnel door Pico das Torres heen. 

Madeira Wine Spi Travel

Aan culinaire hoogstandjes kom je ook niet te kort tijdens een reis naar Madeira.

Het meest bekende drankje van Madeira is toch wel de gelijknamige dessertwijn. Het is een versterkte wijn die te verkrijgen is in verschillende droge en zoete soorten. De unieke smaak van Madeira wijn is te danken aan het herhaaldelijk verwarmen en afkoelen van de wijn. 

Combineer een glaasje Madeira wijn met een stukje Bolo de Mel (Traditionele cake met suikerrietsiroop) voor een heerlijk dessert na de maaltijd.

Een ander traditionele culinaire hoogstand is het drankje genaamd de “Poncha”.

Gemaakt van honing, suikerrietbrandewijn en citroensap of sinaasappelsap. Dit hoog in alcohol houdend drankje word door de lokale bevolking gezien als genezer van de griep en het word daarom ook aangeraden om Poncha’s te drinken als je verkoudheidsklachten heb.

De Poncha is in verschillende varienten te verkrijgen. een absolute aanrader is de Maracuja. de passievrucht smaak. Poncha is het lekkerste als het vers gemaakt word.

Black Scabberd Madeira Spi Travel

Een zeer populair gerecht op Madeira is de “Espada com banana”. Dit vind je op vele menu kaarten terug op het eiland. 

Het gerecht bestaat uit gefrituurde zwarte haarstaartvis met gefrituurde banaan erbij. Rare combinatie zou je denken maar een  heerlijke smaaksensatie in je mond. Zeker als deze gecombineerd word met een passievrucht saus!

De Espada is zelfs zo populair op het eiland dat ze er jaarlijks zelfs een eigen feest voor geven in Câmara de Lobos, genaamd ‘festa gastronómica do peixe espada preto’ 

Al staat Madeira bekent om de vele visgerechten, kan je als echte vleeseter ook je geluk op. 1 van de populairste gerechten op Madeira is de ‘Espetada’.

Dit biefstuk gerecht word op de grill gemaakt, nadat de biefstuk in stukken is gesneden word het gekruid met zout, peper, knoflook en laurierbladeren. 

Vaak word de Espetada gegrild in lauriertakken wat de smaak nog meer versterkt.

Bent u ook zo enthousiast geworden over Madeira en wilt u dit allemaal graag persoonlijk ontdekken en weet u al wat voor soort reis u naar Madeira wilt maken?  Vul dan snel het aanvraag formulier in via deze knop en wij gaan een droomreis voor u in orde maken!