Bosbranden op Madeira: Een Verwoestende Ramp

bosbrand madeira
🌟 100% Maatwerk: Jouw Droomreis!
🗣️ Altijd Nederlandssprekende Reisleiding!
🛡️ Veilig Boeken: GGTO!
🏞️ Boek Vroeg, Bespaar Meer!

Bosbranden op Madeira: Een Verwoestende Ramp

Madeira, het betoverende Portugese eiland, is wereldwijd bekend om zijn unieke landschappen, rijke cultuur en levada’s. Echter, recentelijk heeft dit paradijselijke eiland te maken gehad met een van de meest verwoestende bosbranden in zijn geschiedenis. Deze branden hebben niet alleen het milieu en de natuurlijke schoonheid van het eiland aangetast, maar ook het dagelijks leven van zowel de lokale bevolking als de toeristen die het eiland bezoeken.

De Verwoestende Impact van de Bosbranden

De bosbranden op Madeira zijn de afgelopen dagen geëscaleerd, waarbij verschillende delen van het eiland zijn getroffen. Deze branden hebben niet alleen enorme schade toegebracht aan de flora en fauna van het eiland, maar hebben ook geleid tot de sluiting van belangrijke wegen en levada’s, waardoor de beweging op het eiland ernstig beperkt is.

Gesloten Wegen:

De belangrijkste wegen zoals de ER 210, die Prazeres verbindt met Fonte do Bispo, en de ER 105, die Portas da Vila Santa do Porto Moniz verbindt met het kruispunt van ER 209 in Paúl da Serra, zijn volledig afgesloten voor verkeer. Dit heeft geleid tot grote verkeersopstoppingen en heeft de toegankelijkheid tot essentiële diensten beperkt.

Gesloten Levada’s:

Madeira staat bekend om zijn levada’s, unieke irrigatiekanalen die oorspronkelijk zijn aangelegd om water van de regenrijke noordelijke delen van het eiland naar de drogere zuidelijke regio’s te leiden. Deze levada’s zijn niet alleen essentieel voor de landbouw en watervoorziening van het eiland, maar vormen ook populaire wandelroutes voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Ze bieden een ongeëvenaard uitzicht op het landschap van Madeira, van weelderige groene valleien tot majestueuze bergen. Echter, door de recente bosbranden zijn verschillende van deze levada-wandelroutes gesloten voor het publiek om veiligheidsredenen. De volgende acht routes zijn momenteel gesloten:

  • PR 6 – Levada das 25 Fontes
  • PR 6.1. – Levada do Risco
  • PR 6.2 – Levada do Alecrim
  • PR 6.3 – Vereda da Lagoa do Vento
  • PR 7 – Levada do Moinho
  • PR 13 – Vereda do Fanal
  • PR 14 – Levada dos Cedros
  • PR 19 – Caminho Real do Paúl do Mar

Het is essentieel voor wandelaars en toeristen om op de hoogte te blijven van de huidige situatie en de gesloten routes te vermijden totdat ze weer veilig zijn verklaard. Wij zullen onze reizigers blijven informeren en updaten over de status van de levada’s en zullen aankondigen wanneer ze weer veilig zijn om te bezoeken.

bosbrand madeira

Getroffen Gebieden:

De branden hebben verschillende gebieden van Madeira getroffen, waaronder Porto Moniz, Calheta, Ribeira da Janela, Ponta do Pargo, Camara de lobos, Curral das Freiras, Paul do Mar en Jardim da Serra. Deze gebieden hebben niet alleen te maken gehad met de directe gevolgen van het vuur, maar ook met de gevolgen van rook en as, wat de luchtkwaliteit aanzienlijk heeft aangetast.

bosbrand madeira

Vuur Nog Steeds Actief:

Hoewel er aanzienlijke inspanningen worden geleverd om de branden te bestrijden, zijn ze nog steeds actief in gebieden zoals Porto Moniz en Calheta. De brandweerlieden, ondersteund door teams van het vasteland, werken onvermoeibaar om de vlammen te bestrijden en verdere schade te voorkomen.

bosbrand madeira

Inzet van Blus Helikopters

Een cruciaal onderdeel van de bestrijding van de bosbranden op Madeira is de inzet van blus helikopters. Deze helikopters spelen een vitale rol bij het snel en effectief blussen van branden, vooral in gebieden die moeilijk bereikbaar zijn voor brandweerlieden op de grond. Dankzij hun vermogen om grote hoeveelheden water in korte tijd te vervoeren en te dumpen, kunnen deze helikopters snel reageren op brandhaarden en de verspreiding van het vuur beperken. Momenteel zijn er meerdere blus helikopters actief boven Madeira, die onophoudelijk werken om de vlammen onder controle te krijgen. Deze luchtsteun is essentieel gebleken bij de bestrijding van de branden en heeft geholpen om verdere schade aan het eiland te voorkomen.

Ondersteuning van het Vasteland en Donaties

Op 13 oktober 2023 om 12:30 uur zijn 30 brandweermannen van het Portugese vasteland aangekomen op Madeira om te assisteren bij de bestrijding van de bosbranden. Samen met de lokale teams zijn er nu in totaal 127 brandweermannen en 40 wagens actief betrokken bij het blussen van de branden.

In deze moeilijke tijden hebben wij, samen met vele andere organisaties, onze steun betuigd aan de getroffen gemeenschappen. Wij hebben niet alleen morele steun betuigd, maar ook 200 liter water en 100 energiebars gedoneerd om de getroffen families en brandweerlieden te ondersteunen. Dit toont de solidariteit en gemeenschapszin van de mensen en organisaties die betrokken zijn bij Madeira. Het is hartverwarmend om te zien hoe iedereen voor elkaar klaarstaat in deze moeilijke tijden.

bosbrand madeira
bosbrand madeira
bosbrand madeira

Contact en Ondersteuning

Voor reizigers die vragen hebben over hun reis of meer informatie willen hebben over de huidige situatie op Madeira, staan wij klaar om te helpen. U kunt ons bereiken op +31621670746, zowel telefonisch als via WhatsApp. Daarnaast zijn wij ook via e-mail bereikbaar voor al uw vragen en zorgen.

De Gemeenschap Komt Samen

In tijden van crisis komt de ware kracht van een gemeenschap naar voren. De reactie op de bosbranden op Madeira is daar een perfect voorbeeld van. Lokale bewoners, bedrijven en organisaties hebben de handen ineengeslagen om hulp en ondersteuning te bieden aan degenen die het het hardst nodig hebben. Van het doneren van essentiële benodigdheden tot het bieden van onderdak aan degenen die hun huizen hebben verloren, de gemeenschap van Madeira heeft laten zien wat het betekent om samen te komen in tijden van nood.

bosbrand madeira

Hoe Toeristen Kunnen Helpen

Voor toeristen die Madeira bezoeken of plannen hebben om het eiland te bezoeken, zijn er verschillende manieren om te helpen. Donaties aan lokale liefdadigheidsinstellingen, het kopen van goederen en diensten van lokale bedrijven en het verspreiden van positieve berichten over het eiland zijn slechts enkele van de manieren waarop toeristen een positieve impact kunnen hebben.

Voor alle reizigers op Madeira, wij staan voor jullie klaar. Mochten er vragen zijn, neem dan contact met ons op. Telefonisch of via onderstaande knop!

Wij kunnen niet wachten om al onze Madeira-geheimen met jou te delen! Van verborgen juweeltjes tot insider tips

Na onze allereerste reis naar Madeira werden we smoorverliefd op deze bestemming en wisten we dat we er voor altijd wilden zijn. We hebben er alles aan gedaan om ons hier te vestigen, en nu noemen we dit stukje paradijs ons thuis. Met elke dag die we hier doorbrengen, leren we meer van de Portugese taal en ontdekken we steeds nieuwe verborgen pareltjes. Samen met onze lieve mascotte Spidey gaan we regelmatig op avontuur en we zijn dolenthousiast om onze ervaringen en verhalen met jullie te delen in onze blogs!.

Ferry en Dion

Ontdek onze inspirerende blogs over Madeira met nuttige tips, insider-informatie en verhalen uit eerste hand.

Laat je inspireren door de nieuwste blogs op onze website. Hieronder vind je een selectie van onze meest recente artikelen. Wil je alle blogs ontdekken? Klik dan op de link hieronder voor het volledige overzicht. Veel leesplezier!

Enthousiast geworden over Madeira? Of heeft u nog vragen?

Bekijk onze inspiratiereizen of vul het contactformulier in door op een van de onderstaande knoppen te klikken.

Spi Travel
Lakerpolderplein 26
2807MA, Gouda
KVK: 78298695
BTW: NL003318547B32